شبیه سازی واحد اتیلن اکساید پتروشیمی خارک با اسپن پلاس
آبان ۱۳, ۱۴۰۰
شبیه سازی واحد تولید آمونیاک پتروشیمی رازی
شبیه سازی واحد تولید آمونیاک پتروشیمی رازی با اسپن هایسیس
آبان ۱۳, ۱۴۰۰
شبیه سازی واحد تولید آمونیاک پتروشیمی رازی
شبیه سازی واحد تولید آمونیاک پتروشیمی رازی با اسپن هایسیس
آبان ۱۳, ۱۴۰۰
شبیه سازی واحد اتیلن اکساید پتروشیمی خارک با اسپن پلاس
آبان ۱۳, ۱۴۰۰
نمایش همه

طراحی و بهینه سازی شبکه مبدل های حرارتی واحد ریفرمینگ پتروشیمی رازی

توضیحات

خوراک اصلی واحدهای آمونیاک گازهای شیرین (متان) و ازت هوا است. گاز متان پس از اختلاط با بخار و فعل و انفعال در قسمت ریفرمر اولیه به هیدروژن، منواکسیدکربن (CO) و دی‌اکسیدکربن (CO2) تبدیل می‌گردد. واکنش ریفرمینگ با تزریق هوا در ریفرمر ثانویه تکمیل می شود. همزمان با آن، ازت مورد نیاز برای واکنش آمونیاک‌سازی نیز از طریق هوا وارد چرخه فرآیند می‌گردد. منواکسیدکربن همراه گاز پروسس در مراحل بعدی به CO2 تبدیل می‌شود و مخلوط حاصله، جهت خالص‌سازی، به بخش جذب CO2 هدایت می‌گردد. گاز CO2 محصول فرعی واحدهای آمونیاک‌سازی است که پس از جداسازی، بعنوان خوراک به واحدهای اوره ارسال می‌گردد.

واکنش های ریفرمینگ

واکنش های ریفرمینگ

 

مخلوط گاز ازت و هیدروژن، اصطلاحاً گاز سنتز نام دارد که پس از تراکم، تحت شرایط خاص دما و فشار در مجاورت کاتالیست در راکتور، سنتز به آمونیاک تبدیل می‌گردد. عمده آمونیاک تولیدی به مصرف تهیه کودهای اوره و دی‌آمونیم فسفات در مجتمع رسیده و آمونیاک مازاد بر احتیاج جهت فروش به بازارهای بین‌المللی عرضه می‌گردد.

در مجتمع دو واحد آمونیاک مشابه یکدیگر هر کدام با ظرفیت تولید 1000 تن وجود دارند. از نظر فرآیندی نسبت به دیگر واحدهای تولیدکننده، از تکنولوژی پیشرفته و پیچیده‌ای برخوردارند. فرآیند تولید هر دو واحد از نوع HABER-BOSCH بوده و طراحی آنها توسط شرکت KELLOGG انجام شده است. بهینه‌سازی واحدهای آمونیاک از سال 1374 آغاز شد و عملیات مدرنیزه نمودن این واحدها در سال 1379 به اتمام رسید. در این پروژه طراحی شبکه مبدل های حرارتی واحد ریفرمینگ پتروشیمی رازی انجام شده است.

واکنش تولید آمونیاک

واکنش تولید آمونیاک

واحد آمونیاک 1 مجتمع پتروشیمی رازی

واحد آمونیاک 1 مجتمع پتروشیمی رازی

واحد آمونیاک 1مجتمع پتروشیمی رازی با تولید روزانه 1000 تن آمونیاک و دانش فنی کلاگ براساس فرایند هابر-بوش می باشد. ورودی به واحد از واحد های تصفیه گاز مجتمع جهت تصفیه باقیمانده گوگرد در یک کوره گرم و وارد هایدروتریتر می شود .تبدیل گوگرد و ترکیبات گوگردی به H2S و جذب آن در بخش تصفیه H2S انجام می گیرد که از برج جذب و دفع با سیرکوله منو اتانول آمین استفاده می کند. جهت گوگرد زدایی کامل از گاز و گرفتن چند ppm از H2S باقیمانده ،پس از گرم کردن گاز در کویل و کوره وارد بستر های زینک اکساید می شود. سپس گوگرد با جایگزینی در جاذب اکسید روی از گاز متان حذف می گردد.

پس از تزریق بخار به گاز ، گذر از پرایمری در 360 تیوب و سکندری ریفرمر ، HTS ‌ ، LTS ، گاز پروسس وارد بخش جذب CO2 با سیرکولیشن محلول منو اتانول امین ( MEA ) می شود. سپس جهت حذف کامل CO و CO2 باقیمانده در گاز پروسس ، گاز وارد متانیتور شده و اکسید های کربن به متان تبدیل می شود . گاز CO2 به واحد اوره 1 یا 2 فرستاده می شود وگاز سنتز وارد کمپرسور سنتز می شود. پس از گذر از چندین مبدل و درام جدا کننده محصول آمونیاک ،وارد کانورتور شده و به مرحله آخر کمپرسور سنتز باز می گردد.لوپ تبرید با استفاده از یک کمپرسور وظیفه کاهش دمای لوپ سنتز و بالا بردن غلظت و در نهایت محصول آمونیاک این واحد به مخزن شماره 1 یا 2 که هر کدام از این مخازن 30 هزار تن گنجایش دارند فرستاده می شود.

واحد آمونیاک 2 مجتمع پتروشیمی رازی

واحد آمونیاک 2 مجتمع پتروشیمی رازی

در سال 1352 سهام این مجتمع بطور کامل توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی خریداری شد. طرح توسعه آن که ایجاد واحد های آمونیاک و اوره 2 بود در سال 1353 اغاز و در سال 1356 به بهره برداری رسید. این واحد مشابه واحد آمونیاک 1 از نظرطراحی و تولید بوده و از دانش فنی کلاگ براساس فرایند هابر-بوش استفاده می نماید.
گاز ورودی به واحد از واحد های تصفیه گاز مجتمع جهت تصفیه باقیمانده گوگرد در یک کوره گرم و وارد هایدروتریتر می شود. تبدیل گوگرد و ترکیبات گوگردی به H2S و جذب آن در بخش تصفیه H2S انجام می گیرد. این تبدیل از برج جذب و دفع با سیرکوله منو اتانول آمین استفاده می کند. جهت گوگرد زدایی کامل از گاز و گرفتن چند pm از H2S باقیمانده ،پس از گرم کردن گاز در کویل و کوره وارد بستر های زینک اکساید می شود. سپس گوگرد با جایگزینی در جاذب اکسید روی از گاز متان حذف می گردد.
پس از تزریق بخار به گاز ، گذر از پرایمری با 360 تیوب و سکندری ریفرمر ، HTS ‌ ، LTS ، گاز پروسس وارد بخش جذب CO2 با سیرکولیشن محلول منو اتانول امین ( MEA ) می شود و جهت حذف کامل CO و CO2 باقیمانده در گاز پروسس ، گاز وارد متانیتور شده و اکسید های کربن به متان تبدیل می شود . محصول جانبی CO2 به واحد های اوره 1 ، اوره 2 یا واحد متانول پتروشیمی فن آوران ارسال و گاز سنتز وارد کمپرسور سنتز می شود. پس از گذر از چندین مبدل و درام جدا کننده محصول آمونیاک ،وارد کانورتور شده و به مرحله آخر کمپرسور سنتز باز می گردد.

طراحی شبکه مبدل های حرارتی واحد ریفرمینگ پتروشیمی رازی

در این پروژه طراحی شبکه مبدل های حرارتی واحد ریفرمینگ پتروشیمی رازی با استفاده از دیتا های صنعتی در نرم افزار Aspen Energy Analyzer (pinch) انجام می شود. شکل زیر بخشی از نقشه فرآیندی (PFD) واحد را نشان می دهد.

شبیه سازی واحد ریفرمینگ پتروشیمی رازی

ریفورمینگ پتروشیمی رازی

Call Now Button