مقدمه
متانول یکی از سه محصول بسیار مهم صنایع شیمیایی در دنیا بوده و مواد بسیاری از آن مشتق می شوند. متانول از جمله محصولات صنعت پتروشیمی در کشور است که بخش غیردولتی با تمرکز ویژهای به دنبال توسعه ظرفیت آنها است. در این پروژه تولید متانول از گاز دی اکسید کربن و هیدروژن بررسی شده است.
در ابتدا روش های تولید این ماده بررسی شده اند و فرآیند سنتز متانول از گاز CO2 بازیافتی بررسی شده است. نسبت ظرفیت خالی پتروشیمیهای تولیدکننده متانول در دنیا به میزان عرضه فعلی آنها حدود 65 درصد است. و این به معنای وجود مازاد ظرفیت در تولید متانول تا 1.65 برابر در صورت وجود زیرساختهای مصرف متانول در جهان است. سهولت دسترسی به خوراک گاز طبیعی، خطوط حمل و نقل دریایی و برخورداری از تأسیسات ذخیره سازی محصولات و اسکله بارگیری برای صادرات محصول،. دسترسی به آبهای آزاد از جمله مهمترین مزیت ها و ویژگی های شرکت های تولیدکننده متانول در کشور است. در حال حاضر در چهار مجتمع پتروشیمی کشور متانول تولید میشود.
تولید متانول
حجم تولید متانول در کشور در پتروشیمی شیراز، خارک، فن آوران و زاگرس به ترتیب 84، 660، 1000 و 3300 هزار تن است. البته واحدهای تولید متانول در حال اجرای طرح توسعه می باشند که با اجرایی شدن این مهم حجم تولید بسیار افزایش خواهد یافت. چین، ژاپن، آذربایجان، اسلوونی، افغانستان، ایتالیا، بلژیک، تایلند.، تایوان، کره جنوبی، سریلانکا، عراق، مصر، هلند و هند از جمله مشتریان صنعت متانول ایران هستند. چین به عنوان موتور رشد تقاضای متانول در دنیا نیز معرفی شده است.
با توجه به سرمایه گذاری های کلان انجام شده در این صنعت و پیش بینی بهره برداری از کارخانه-های تازه تولید متانول تا سال 2022 میلادی، چین برای تامین نیاز داخلی به واردات وابسته نخواهد بود. بنابراین جایگاه اول چین هم در تولید متانول و هم در مصرف آن تا حدی باعث شده است که این کشور آسیایی بتواند تاثیرگذاری بیشتری روی این صنعت داشته باشد. هم اکنون کشورهای حوزه خاورمیانه به دلیل برخورداری از گاز طبیعی فراوان و ارزان در جرگه بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان متانول هستند.
شرح فرایند
تمامی اطلاعات مورد نیاز از اسناد صنعتی پتروشیمی مرجان استفاده شده که تحت لیسانس شرکت Namvaran طراحی و اجرا شده است. شبیه سازی فرآیند از صفحه 1 نقشه های صنعتی PFD پتروشیمی آغاز و تا برج های جداسازی و مخازن ذخیره سازی متانول انجام شده است.
فرایند طراحی شده در این واحد پتروشیمی دارای مراحل زیر است:
- سولفور زدایی
- اشباع سازی گاز با میعانات فرایندی
- پیش ریفورمینگ آدیاباتیک
- ریفورمینگ کاتالیستی درون راکتور لوله ایی
- راکتور خودگرمایی رفورمینگ (AutoThermal)
- شبکه خنک سازی گاز سنتز
- سنتز متانول
- تقطیر و خالص سازی متانول
شرح کامل فرآیندهای بالا در اسناد صنعتی به صورت کامل با جزئیات موجود می باشد. در صورت نیاز به اطلاعات به منابع Operation Manual , PFD, PID ارجاع داده شود.
در این پروژه به شبیه سازی فرآیند متانول پتروشیمی مرجان با استفاده از نرم افزار اسپن پلاس شبیه سازی شده. و کلیه اطلاعات آن از نقشه های صنعتی مورد بررسی قرار گرفته و شبیه سازی آن با اطلاعات صنعتی تطبیق سازی شده است. درصد خطای پایین شبیه سازی نشان دهنده روش صحیح شبیه سازی این فرآیند و مدل ها و فرضیات را نشان میدهد. در این شبیه سازی سنتیک واکنش های تولید متانول از مقاله زیر برداشته شده است.
برای دانلود مقاله روی لینک زیر کلیک کنید.
بخشی از اسناد صنعتی Equipment Data-Sheet راکتور متانول پتروشیمی مرجان
بخشی از PFD واحد متانول پتروشیمی مرجان
شبیه سازی واحد متانول پتروشیمی مرجان
جدول ارائه شده زیر، بخشی از نتایج شبیهسازی واحد متانول پتروشیمی مرجان را نمایش میدهد. این دادهها معمولاً در نرمافزارهای شبیهسازی فرآیندهای صنعتی مانند اسپن پلاس تولید میشوند. و برای ارزیابی عملکرد واحد، بهینهسازی فرآیند و مقایسه نتایج با دادههای عملی استفاده میشوند. درصد خطای اکثر پارامترها بسیار کم است که نشاندهنده تطابق مناسب نتایج شبیهسازی با مقادیر طراحی شده برای واحد میباشد.
این امر بیانگر دقت مدل شبیهسازی و صحت پارامترهای ورودی به مدل است. به طور خلاصه جدول ارائه شده، اطلاعات ارزشمندی در خصوص عملکرد واحد متانول پتروشیمی مرجان ارائه میدهد. با تحلیل این دادهها، میتوان به درک بهتری از فرآیند تولید متانول و چالشهای مرتبط با آن دست یافت. همچنین، این دادهها میتوانند برای بهبود عملکرد واحد و بهینهسازی فرآیند تولید مورد استفاده قرار گیرند.
واحد متانول پتروشیمی مرجان به سه صورت زیر توسط شرکت APIPCO انجام گردید.
- شبیه سازی کامل واحد متانول پتروشیمی مرجان
- طراحی مفهومی یک فرآیند نوین به منظور تولید گاز سنتز، هیدروژن و جذب کربن دی اکسید
- مقایسه فرآیند تولید گاز سنتز و صنعتی واحد متانول پتروشیمی مرجان
شبیه سازی کامل واحد متانول پتروشیمی مرجان در اسپن پلاس
در این پروژه شبیه سازی کامل واحد متانول پتروشیمی مرجان در نرم افزار اسپن پلاس شبیه سازی شده است. این پروژه علاوه بر فایل های شبیه سازی دارای گزارش کامل و فیلم آموزشی نیز می باشد.