توضیحات
میعانات گازی پس از جداسازی از گاز طبیعی حاوی عناصر فراری از هیدروکربنهای سبک همچون متان، اتان و… میباشد. چنانچه در شرایط محیطی مناسب قرار گیرند، میتوانند از فاز مایع جدا شده و باعث دو فازی شدن سیستم و پیوستن به فاز گازی شوند. این امر اثرات نامطلوبی در کیفیت محصول، نگهداری و انتقال به همراه خواهد داشت. بنابراین به منظور رسیدن به شرایط مطلوب جهت نگهداری، انتقال و فروش بایستی به صورت پایدار تک فازی مایع در آید. به مجموعهٔ این عملیات پایدارسازی اصطلاحاً Condensate Stabilization، یا تثبیت میعانات گازی گفته میشود.
این عملیات به سه دلیل انجام میشود:
- حذف هیدرروکربنهای سبک وقابل تبخیر (عناصر فرار) یا به عبارت دیگر بازیافت متان، اتان، پروپان و تاحدود زیادی بوتان یا LPG از جریان هیدروکربنی مایع (میعانات گازی) میباشد.
- کاهش فشار بخار سیال و رساندن آن به یک (Reid Vapor Pressure) RVP معین به عنوان یک مشخصه فنی، به گونهای که بتوان از دو فازی شدن سیال جلوگیری به عمل آورد.
RVP روش خاصی برای مشخص کردن نوع برشهای هیدروکربنی است. در روش Reid سیال هیدروکربنی در یک محفظه با فشار متغیر قرار میگیرد. سپس تا دمای 73.8 درجه سلسیوس حرارت داده میشود. پس از مدتی فشار بالای این سیال ثابت میگردد. این فشار، RVP سیال را مشخص میکند. به عبارت دیگر RVP را میتوان به عنوان فشار بخار سیال در تعادل با فاز مایع در دمای (164.8 درجه فارنهایت) 73.8 درجه سلسیوس، که کمتر از فشار محیط میباشد تعریف کرد. به گونهای که در شرایط انتقال و نگهداری در ناحیه تک فازی مایع قرار گیرد. میزان RVP در فصول گرم و سرد سال به علت تغییر در مقدار ترکیبات تشکیل دهنده جریان هیدروکربنی متفاوت خواهد بود. این میزان برای فصل زمستان حدود psia ۱۲و برای فصل تابستان حدود psia۱۰ میباشد.
- کاهش میزان آب همراه با میعانات به کمتر از ppmw ۵۰۰ و حذف مرکپتان و عناصراسیدی از سیال. (البته قابل ذکر است که میعانات گازی به صورت طبیعی حاوی مقادیرخیلی کمی از، H2S CO۲ نسبت به جریان هیدروکربنی گازی میباشند).
شبیه سازی و بهینه سازی واحد تثبیت پالایشگاه ولی عصر کنگان – فاز 1 در اسپن هایسیس
در این پروژه واحد تثبیت میعانات گازی پالایشگاه ولی عصر کنگان شبیه سازی شده است. شبیه سازی از روی دیتاها و نقشه های صنعتی پالایشگاه انجام شده و در انتها بهینه سازی جزیی به کمک خود هایسیس انجام شده است. همچنین آموزش تصویری از نحوه بهینه سازی در این پروژه ارایه شده است.