توضیحات
گاز طبیعی که از مخازن گازی استحصال می شود عمدتاً حاوی حجم قابل ملاحظه ای میعانات گازی است. مخصوصاً زمانی که حجم برداشت گاز از مخزن زیاد باشد. میعانات گازی به جریان هیدروکربنی مایع گفته می شود که در ذخایر گاز طبیعی وجود دارد و به صورت رسوب و ته نشین در گاز استخراجی یافت می شود و عمدتاً از پنتان و هیدروکربنهای سنگینتر (+C5) تشکیل شده و دارای گوگرد پایین می باشد و معمولا عاری از انواع فلزات است و تقریبا نیمی از آن را نفتا تشکیل میدهد.
میعانات گازی بر خلاف بوتان و پروپان نیازمند شرایط ویژه برای مایع ماندن نیستند. به شیوههای مختلف قادر به تبدیل به نفت سبک ، بنزین ، سوخت جت و… هستند. در قیاس با پالایشگاه نفت خام ، در پالایشگاه میعانات گازی، فرایندهای تبدیلی و پالایشی کمتر است. بنابراین هزینه سرمایه گزاری آن نصف هزینه سرمایه گزاری پالایشگاه نفت خام است.
شبیه سازی واحد تثبیت میعانات گازی در بخش تبدیل کاتالیستی پالایشگاه اصفهان
این پژوهش با هدف آشنایی با پالایشگاه اصفهان و واحد تبدیل کاتالیستی و عملیات هایی که می توان در جهت ایجاد شرایط بهینه به منظور استحصال بنزین در این واحد انجام داد صورت گرفت. پالایشگاه اصفهان زمینه پالایش نفت خام و تولید محصولات مختلفی از جمله بنزین، نفت کوره، سوخت وسایل هوایی را فراهم می کند. طراحی این پالایشگاه به صورت دو پالایشگاه کاملا قرینه می باشد. واحد تولید گاز مایع و واحد تثبیت کننده از منطقه الف و واحد تبدیل کاتالیستی از منطقه ب مورد بررسی قرار گرفته است.
واحد تثبیت میعانات گازی دارای شش قسمت مجزا شامل جداساز فشار متوسط، ظرف خوراک برج تثبیت، فیلتر میعانات گازی، برج تثبیت میعانات گازی، کولر میعانات گازی و کولر نهایی میعانات گازی می باشد. برج تثبیت میعانات گازی فشار بخار میعانات را با از بین بردن اجزا سبک کاهش می دهد. نرم افزارHYSYS یکی از نرم افزارهای پر طرفدار در عرصه مهندسی شیمی است که در راستای این پژوهش شبیه سازی برج تثبیت میعانات گازی به کمک نرم افزار مورد ارزیابی قرار گرفت و شکل ساده شده واحد تثبیت میعانات گازی در حالت پایا شبیه سازی شد.
این پروژه از روی داده های مقاله زیر به کمک نرم افزار اسپن هایسیس انجام شده است
نتیجه گیری
شبیهسازی واحد تثبیت میعانات گازی در بخش تبدیل کاتالیستی پالایشگاه اصفهان به عنوان یک ابزار حیاتی در بهینهسازی عملکرد و افزایش بازده تولید عمل میکند. و با استفاده از نرمافزارهای شبیهسازی، امکان تجزیه و تحلیل رفتار فرآیندها را فراهم میآورد. این شبیهسازی نه تنها به شناسایی شرایط بهینه عملیاتی از جمله دما، فشار و … کمک میکند. بلکه با کاهش هزینههای تولید و بهبود کیفیت محصولات نهایی، مزایای اقتصادی قابل توجهی را به ارمغان میآورد. به طور کلی، شبیهسازی به عنوان یک ابزار کلیدی در تصمیمگیریهای استراتژیک و اقتصادی در صنعت پالایشگاهها، به بهبود عملکرد و پایداری منابع کمک میکند. و نقش مهمی در پاسخ به تحولات فناوریهای کاتالیستی ایفا مینماید.