توضیحات
امروزه روند روبه رشد تقاضا برای سوختهای مایع در صنعت حمل و نقل و همچنین محدودیت های منابع انرژی سبب گردیده است تا توجه بسیاری از پژوهشگران به سمت فرآیندهایی برای تامین این نیازها سوق داده شود. نیاز کشورهای صنعتی به سوختهای مایع و وجود ذخایر وسیع گازی در جهان، انگیزه زیادی برای تبدیل گاز طبیعی به سوختهای مایع ایجاد کرده است. در محل تولید، به فراوردههای مایع با ارزش تبدیل کرد و مانند فراوردههای نفتی به بازار مصرف ارائه کرد.
در سالهای اخیر، فرایند GTL مورد توجه قرار گرفته است که میتواند به دلایلی مانند عدد اکتان بالای فراوردهها، گوگرد بسیار پایین (در حد صفر)، محتوای آروماتیک بسیار پایین و عاری بودن از نیتروژن مربوط باشد. افزون بر دلایل گفته شده، عواملی مانند منابع ناپایدار انرژی، افزایش قابل توجه قیمت نفت، قوانین وضع شده در مورد سوختهای جایگزین سبک، تمیزتر و همچنین سیاستهای کاهش سوزاند. گازهای همراه نفت موجب بکارگیری بیشتر فناوری GTL شده است.
فرایند Fischer-Tropsch
به طور کلی، فناوری GTL شامل سه فرایند تولید گاز سنتز، فیشر-ترویش (FTS) و ارتقاء فراوردهها است. در بین سه فرایندی که مجموعه فناوری GTL را تشکیل میدهند، فیشر- تروپش از اهمیت ویژهای برخوردار است. فرآیند فیشر-تروپش یا سنتز فیشر-تروپش یکی از روشهای ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺟﻬﺖ ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺳﻮﺧﺖ ﺟﺎﻣﺪ مانند زﻏﺎل ﺳﻨﮓ و ﮔﺎز ﻃﺒﯿﻌﯽ ﺑﻪ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺑﺎ ارزشﺗﺮ ﻧﻈﯿﺮ ﺳﻮﺧﺖﻫﺎی ﻣﺎﯾﻊ است که ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت زﯾﺎدی ﺟﻬﺖ دﺳﺘﯿﺎﺑﯽ ﺑﻪ ﻓﻨﺎوریﻫﺎی ﺟﺪﯾﺪ در اﯾﻦ زﻣﯿﻨﻪ اﻧﺠﺎم ﺷﺪه اﺳﺖ.
فرایند فیشر-تروپش شامل مجموعهای از واکنشهای شیمیایی است که به تولید محصولات مختلف هیدروکربن با فرمول (CnH2n+2) میانجامد. در واقع ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺳﻨﺘﺰ ﻓﯿﺸﺮ-ﺗﺮوﭘﺶ ﻣﺤﺪوده وﺳﯿﻌﯽ را ﺷﺎﻣﻞ ﻣﯽﺷﻮﻧﺪ. اﯾﻦ ﻣﺤﺼﻮﻻت درﺑﺮﮔﯿﺮﻧﺪه ﭘﺎراﻓﯿﻦﻫﺎ، ﻫﯿﺪروﮐﺮﺑﻦﻫﺎی ﺧﻄﯽ و ﺷﺎﺧﻪدار، ﻣﯿﺎن ﺗﻘﻄﯿﺮﻫﺎ ﺗﺎ واﮐﺲﻫﺎ، اﻟﻔﯿﻦﻫﺎ،اﺗﯿﻠﻦ، ﭘﺮوﭘﯿﻠﻦ، ﻣﺤﺼﻮﻻت اﮐﺴﯿﮋندار و اﻟﮑﻞﻫﺎ ﻣﯽﺑﺎﺷﻨد. در جدول زیر برخی از این واکنشهای شیمیایی آورده شده است.
در این پروژه فرایند GTL (فیشر-تروپش) از روی مقالات و نقشه های مفهومی ارائه شده، با نرم افزار اسپن پلاس شبیه سازی شده است. این پروژه دارای گزارش می باشد. جهت خرید پروژه و یا کسب اطلاعات بیشتر در مورد آن، از طریق لینک زیر اقدام نمایید.