مقدمه
واحدهای پتروشیمی، نقش کلیدی در تأمین مواد اولیه برای تولید محصولات مختلف ایفا میکنند. در این میان، بازیابی اتیلن به عنوان یکی از مهمترین فرآیندهای پتروشیمیایی، اهمیت ویژهای دارد. اتیلن به عنوان ماده اولیهای برای تولید پلاستیکها، الیاف و بسیاری از ترکیبات شیمیایی دیگر، در صنایع مختلف کاربرد دارد.
شبیهسازی فرآیندهای شیمیایی و تحلیل آنها به وسیله نرمافزارهای مربوطه، ابزاری کارآمد برای شناسایی نقاط ضعف و بهینهسازی عملکرد سیستمها به شمار میرود. در این راستا، شبیهسازی اسپن هایسیس (Aspen HYSYS) به عنوان یکی از نرمافزارهای معتبر در این حوزه، به ما این امکان را میدهد که فرآیندهای بازیابی اتیلن در پتروشیمی آریا ساسول را مورد بررسی قرار دهیم.
با استفاده از این روش، بهینهسازی انرژی در فرآیندهای بازیابی اتیلن میتواند به کاهش اثرات زیستمحیطی و بهبود پایداری اقتصادی واحدهای پتروشیمی کمک نماید.
توضیحات
خلاصه فرآیند تولید
مطابق تصویر ذیل، اتان به عنوان خوراک از پتروشیمی پارس وارد این واحد شده که این خوراک همراه با اتان برگشتی از خود واحد، وارد کوره های کراگینگ می گردد. سپس خروجی کوره ها بلافاصله سرد شده و وارد بخش کمپرسور می شود. رطوبت گاز خروجی از کمپرسور در جاذب های رطوبت گرفته شده و پس از آن وارد بخش سرمایش می گردد. بعد از سرمایش، گاز کراکینگ وارد برج های تقطیر به منظور جداسازی برش های مختلف کربن شده که در نهایت بالاسری برج دی اتانایزر(C2 Cut) وارد راکتور هیدروژناسیون می شود و پس از تبدیل استیلن به اتیلن وارد برج جداکننده اتیلن از اتان می گردد و اتیلن خالص از بالاسری این برج برای مصارف پایین دست پلی اتیلنی یا مخزن ذخیره جهت صادرات ارسال می شود.
واحد اتیلن از پنج بخش اصلی تشکیل شده است:
- کوره های کراکینگ
- سرمایش گاز کراکینگ و بازیابی بخار رقیق کننده در برج خنک کننده
- کمپرسور و شستشو با کاستیک
- سرماسازی و بازیابی C2 cut
- هیدروژناسیون و خالص سازی اتیلن
در این پروژه واحد بازیابی اتیلن پتروشیمی آریا ساسول با استفاده از PFD های صنعتی و با استفاده از نرم افزار هایسیس ورژن 10 شبیه سازی شده است. پس از شبیه سازی با استفاده از نرم افزار اکسل تحلیل اکسرژی بر روی این فرآیند انجام شده است و نمودار های مربوط به بازدهی اکسرژی تجهیزات مختلف رسم گردیده است.
فایل های موجود : فایل اکسل تحلیل اکسرژی – فایل شبیه سازی – PFD صنعتی