توضیحات
تتراهیدرو فوران (THF) یک مایع بیرنگ و قابل اشتعال است و بویی شبیه به دی اتیل اتر دارد و از خانوادهی اترهای قطبی محسوب میگردد. این مایع یک حلال شیمیایی شناخته میشود که دو گانه دوست بوده و قابلیت حل شدن در آب و حلالهای دیگر را داراست. حلالهایی که توانایی ترکیب شدن با تتراهیدرو فوران را دارند شامل حلال های اسید استیک، استون، استونیتریل، بنزن، بوتانول، بوتیل استات، متانول میشوند. تتراهیدرو فوران از ترکیب آلی هتروسیکل بوده و ساختار شیمیایی آن متشکل از ۴ اتم کربن، ۸ اتم هیدروژن و ۱ اتم اکسیژن میباشد و این ساختار باعث میشود در دستهی اترهای حلقوی دسته بندی گردد.
کاربرد تتراهیدرو فوران
تتراهیدرو فوران به عنوان یک حلال، کاربردهای مختلف دارد و در صنایع متفاوتی به کار برده میشود؛ این ماده در تولید پلی تترا متیلن اتر گلیکول دخالت دارد که این ماده، یک پلیمر بوده و برای تولید الاستومرهای اورتان و الیاف استفاده میشود و باعث استحکام و انعطاف پذیری در تولیدات الاستومرهای اورتان میگردد. این ماده در زمینههای چسب، فیلمهای وینیل، سلفون و نایلون، رزینهای صنعتی، لاستیک، لولههای پلاستیکی، پوششها و جوهرهای چاپی نیز کاربردهای مختلفی دارد. سیمانهای PVC برای پوشش گرمایی در ساختمان به کار میروند و تتراهیدرو فوران در چسب سیمان PVC به عنوان حلال حضور دارد.
در واقع از اصلیترین کاربردهای تتراهیدرو فوران استفاده از آن به عنوان حلال برای چسبهای PVC در اشکال مختلف است. این ماده شیمیایی در جیوه زدایی کاربرد داشته و زمانی که با آب ترکیب میشود ساختارهای کلاترات هیدرات را در دمای پایین آب به وجود میآورد؛ که از این ویژگی میتوان برای انتقال و ذخیره گاز استفاده کرد. همچنین تتراهیدرو فوران به عنوان حلال در کروماتوگرافی مایع فاز معکوس مورد استفاده قرار میگیرد. این حلال در تولید لاکها و پلی وینیل کلرایدها نیز دخالت دارد.
در صنایع محصولات چرم، تترا هیدرو فوران به عناون یک حلال برای پوششهای چرم مصنوعی استفاده میشود و باعث کیفیت بیشتر این محصولات میگردد. همچنین در صنایع چاپ، برای ساخت جوهر چاپ از این ماده استفاده میکنند زیرا سرعت تبخیر بالایی داشته و با ترکیبات غیر آلی حلالیت کمتری دارد. در صنعت داروسازی نیز در فرآیندهایی مانند واکنش گرینیارد و یا کاهش هیدروژن در آلومینیوم لیتیوم مورد استفاده قرار میگیرد.
شبیه سازی جداسازی تترا هیدرو فوران-متانول-آب
در این پروژه فرایند جداسازی مخلوط THF-methanol-water با استفاده از دیتاهای مقاله زیر انجام شده است.
شبیه سازی به دو روش برج تقطیر استخراجی مرسوم (CED) و روش ادغام حرارتی دو اثره در برج تقطیر استخراجی (DEHI ED) انجام شده است. هر دو روش با جزئیات در مقاله توضیح داده می شود. برای دانلود مقاله روی لینک زیر کلیک کنید.
این پروژه به کمک نرم افزار اسپن پلاس انجام شده و نمای کلی شبیه سازی به هر دو روش در شکل های زیر آورده شده است.
جداسازی تترا هیدرو فوران-متانول-آب به روش CED
جداسازی تترا هیدرو فوران-متانول-آب به روش DEHI ED
جهت خرید پروژه و یا کسب اطلاعات بیشتر در مورد آن، از طریق لینک زیر اقدام نمایید.