واحد دریافت گاز
واحد دریافت گاز در پالایشگاه – فرآیندها و تجهیزات
اسفند ۱۸, ۱۳۹۸
واحد احیا مونواتیلن گلایکول
واحد احیای منو اتیلن گلایکل (MEG)
اسفند ۱۸, ۱۳۹۸
واحد دریافت گاز
واحد دریافت گاز در پالایشگاه – فرآیندها و تجهیزات
اسفند ۱۸, ۱۳۹۸
واحد احیا مونواتیلن گلایکول
واحد احیای منو اتیلن گلایکل (MEG)
اسفند ۱۸, ۱۳۹۸

واحد شیرین‌سازی گاز

این واحد با نام‌های مختلفی از جمله MDEA، عملیات گازی و شیرین‌سازی شناخته می‌شود. در هر Train واحدی وجود دارد که به دلیل قرارگیری واحدها پشت سر هم به آن Train گفته می‌شود. فازهای ۲ و ۳ شامل چهار Train هستند که هر کدام دارای یک واحد شیرین‌سازی مستقل است. به عنوان مثال، در فاز ۲ ترین‌های ۱ و ۲ و در فاز ۳ ترین‌های ۳ و ۴ قرار دارند. به همین دلیل، واحدهای شیرین‌سازی با شماره‌های ۱۰۱، ۲۰۱، ۳۰۱ و ۴۰۱ نامگذاری شده‌اند.

هدف اصلی واحد شیرین‌سازی

این واحد وظیفه دارد گاز سولفید هیدروژن (H2S) را از گاز ترش و نم‌دار ورودی حذف کند. این گاز از واحد تثبیت‌کننده مایعات (Condensate Stabilization) با کمک کمپرسورهای Off.Gas متراکم می‌شود و وارد ترین‌ها می‌گردد. حذف H2S توسط آمین MDEA (متیل-دی‌اتانول‌آمین) انجام می‌شود که برای جذب مؤثر H2S مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فرآیند جداسازی گاز

گاز ترش ورودی از HP Separators با فشار 2/69 بار و دمای ۲۴ درجه سانتی‌گراد وارد ظرف جمع‌آوری مایعات می‌شود. در اینجا، ذرات مایع از گاز جدا شده و به واحد تثبیت مایعات فرستاده می‌شوند. سپس گاز خروجی وارد فیلتر کوالیسر شده و در برج جذب آمین تحت فرآیند جداسازی قرار می‌گیرد.

برج جذب آمین

برج جذب از نوع سینی‌دار با ۳۰ سینی است. در اینجا، گاز از پایین و آمین تمیز (Lean Amine) از بالا وارد می‌شوند و با هم تماس پیدا می‌کنند. گاز شیرین شده از بالای برج خارج و به واحد نم‌زدایی منتقل می‌شود. آمین غنی‌شده (Rich Amine) نیز به سمت Flash Drum هدایت می‌شود تا فرآیند جداسازی گاز ترش از آمین انجام گیرد.

فرآیند احیاء آمین

پس از جداسازی، آمین غنی‌شده وارد مبدل‌های آمین/آمین شده و با آمین تمیز و داغ تماس پیدا می‌کند. آمین غنی‌شده سپس وارد برج احیاء آمین شده و تحت فرآیند احیاء قرار می‌گیرد. این برج دارای ۲۴ سینی است و آمین ورودی در سینی بیست و سوم تزریق می‌شود.

کنترل دما و فشار

دمای کاری برج احیاء بین ۱۱۱ تا ۱۳۲ درجه سانتی‌گراد متغیر است. کنترل دما توسط بخارات ورودی از ریبویلر انجام می‌شود. پس از احیاء، آمین تمیز وارد مبدل‌های آمین/آمین شده و سپس با دمای ۴۵ درجه سانتی‌گراد وارد تانک آمین می‌گردد.

مدیریت پدیده کف‌کردگی (Foaming)

یکی از مشکلاتی که ممکن است در برج‌های جذب رخ دهد، پدیده کف‌کردگی است. عواملی مانند ذرات جامد و هیدروکربن‌های موجود در گاز ورودی می‌توانند موجب این پدیده شوند. برای جلوگیری از این مشکل، به صورت متناوب آنتی‌فوم به ورودی پمپ‌های آمین تزریق می‌شود.

مراحل Skimming

در صورت وجود هیدروکربن در برج، فرآیند Skimming انجام می‌شود. این کار به کمک لاین‌های مخصوص انجام شده و هیدروکربن‌های جمع‌آوری شده از برج و Flash Drum خارج می‌گردند.

مشخصات گاز خروجی از واحد شیرین‌سازی

گاز خروجی باید دارای شرایط زیر باشد:

  • میزان H2S حدود ppm 3 حجمی.
  • میزان CO2 حدود ۲ درصد مولی.
  • میزان مرکاپتان موجود در گاز شیرین شده باید حدود mg/m3 15 باشد.

واحدهای فیلتراسیون آمین

برای تصفیه آمین و جداسازی ذرات جامد و هیدروکربن‌های نامحلول، از واحدهای فیلتراسیون آمین استفاده می‌شود. در این فرآیند، آمین ابتدا وارد فیلتر Precoat شده و ذرات جامد احتمالی مانند سولفید آهن جذب می‌شوند. سپس آمین وارد فیلتر کربنی و فیلتر کارتریجی می‌شود تا ذرات هیدروکربنی و ذرات بالای یک میکرون نیز جدا گردند.

10 دیدگاه

  1. علی رضایی گفت:

    واقعا لذت بردم. عالی بود اطلاعات. با تشکر فراوان

  2. ali گفت:

    شیرین سازی گاز با کدوم روش‌ها انجام میشه در کل؟

  3. Shabnam گفت:

    ممنون از توضیحات کامل

  4. delsa گفت:

    سلام
    چرا شیرین سازی گاز ضروری هست و دارای اهمیته؟

    • مبینا آقا علی زاده گفت:

      درود
      روزبخیر
      شیرین سازی گاز برای جلوگیری از خوردگی تجهیزات، کاهش آلودگی محیط زیست و افزایش ارزش اقتصادی گاز طبیعی ضروری هست.

  5. hamed گفت:

    هدف اصلی این واحد چیه؟

    • M@bina@ghA@lizadeh گفت:

      درود بر شما
      وظیفه این واحد اینه که گاز سولفید هیدروژن (H2S) را از گاز ترش و نم‌دار ورودی حذف کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button